Langsung ke konten utama

Inilah Fatwa Lengkap Mufti Malaysia tentang ESQ Ary Ginanjar

Diambil dari detik.com

Emotional and Spiritual Quotient (ESQ) milik Ary Ginanjar Agustian
sangat terkenal di Indonesia. Namun Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan
Malaysia menilai ESQ Ary melenceng dari ajaran-ajaran agama Islam.

Menurut Wikipedia, Wilayah Persekutuan meliputi Kuala Lumpur, Putrajaya
dan Labuan. Inilah fatwa lengkap soal ESQ Ary yang dikutip dari situs
www.muftiwp.gov.my:

'Fatwa Berkenaan dengan Kursus ESQ Leadership Training dan Fahaman yang
Seumpama Dengannya'

(a) ajaran, pegangan dan fahaman yang dibawa oleh ESQ Leadership
Training anjuran Ary Ginanjar Agustian dan apa-apa ajaran yang seumpama
dengannya adalah menyeleweng daripada ajaran Islam kerana mengandungi
ajaran-ajaran yang boleh merosakkan akidah dan syariah Islam. Ciri-ciri
penyelewengan tersebut adalah seperti yang berikut:

i. mendukung fahaman liberalisme iaitu memahami atau mentafsir nas-nas
agama (Al-Quran dan As-Sunnah) secara bebas, dan fahaman
pluralisme-agama iaitu fahaman yang mengajarkan semua agama adalah sama
dan benar. Kedua-dua fahaman ini adalah sesat dan boleh membawa kepada
kekufuran.

ii. mendakwa bahawa para Nabi mencapai kebenaran melalui pengalaman dan
pencarian. Ini bercanggah dengan akidah Islam tentang Nabi dan Rasul.
Menurut akidah ahli Sunnah Wal Jamaah, kenabian dan kerasulan adalah
pilihan Allah s.w.t semata-mata (al-Isthifaiyyah), dan bukan sesuatu
yang boleh diusahakan (al-Kasbiyyah).

iii. mencampuradukkan ajaran kerohanian bukan Islam dengan ajaran Islam,
'SQ' adalah hasil penemuan seorang Yahudi, Danah Zohar, manakala 'God
Spot' adalah hasil kajian seorang Hindu VS Ramachandran. Kedua-dua
penemuan ini disahkan dengan ayat Al-Quran (Al-Hajj, ayat 46).

iv. menekanan konsep 'suara hati' atau 'conscience' sebagai sumber
rujukan utama dalam menentukan baik dan buruk sesuatu perbuatan. Konsep
suara hati adalah ajaran paling suci dalam agama Kristiani. The Oxford
Dictionary of World Religion menyebut 'In the main forms og
Christianity, conscience is the absolutely inviolable and sacrosanct
center of the person as human as responsible for her or his decisions;.
Konsep suara hati juga merupakan ajaran Hindu seperti yang dijelaskan
oleh Swami Vivekandanda. Menurut Imam Abu al-Abbas, pendapat demikian
adalah zindik dan kufur.

v. menjadikan logik sebagai sumber rujukan utama. Ini bertentangan
dengan akidah Islam yang menetapkan bahawa Al-Quran dan As-Sunnah
sebagai sumber rujukan utama.

vi. mengingkari mukjizat dan menganggapnya tidak dapat diterima oleh
akal dan tidak sesuai dengan zaman sekarang yang serba logik.
Mengingkari mukjizat adalah kufur dengan ijmak ulamak kerana ia bermakna
mengingkari nas-nas Al-Quran dan Hadis Mutawatir yang mensabitkan
mukjizat bagi para Nabi a.s .

vii. menggunakan Kod 19 rekaan Rasyad Khalifah untuk mentafsir Al-Quran.
Rasyad Khalifah mengaku dirinya sebagai rasul dan membawa agama baru
yang dinamakan 'submission'. Teori Kod 19 dianggap lebih tinggi daripada
Al-Quran kerana mengikut teori ini, ayat-ayat Al-Quran perlu dibuang
atau ditambah bagi menyesuaikan dengan Kod 19.

viii. menyamakan bacaan Al-Fatihah sebanyak 17 kali sehari oleh orang
Islam dengan amalan Bushido oleh orang jepun yang berteraskan ajaran
Buddha.

ix. mendakwa bahawa kekuatan luar biasa seperti mukjizat boleh berlaku
melalui rumus Zero Mind Process (ZMP). Dengan rumusan ZMP ini, ESQ
mengiaskan bahawa mukjizat Nabi Musa a.s diselamatkan daripada Fir'aun
boleh juga berlaku kepada orang lain seperti yang berlaku kepada juru
terbang Kapten Abdul Razak. Kefahaman mukjizat seperti ini, merupakan
ajaran agama Hindu seperti yang diterangkan oleh Swami Vivekananda.

x. mentafsirkan makna kalimah syahadah dengan 'triple one'. Ini adalah
tafsiran bidaah dan sesat. Dalam konteks akidah, 'triple one' digunakan
oleh Kristian untuk menghuraikan konsep trinity. Buku 'Christianity For
Dummies', ketika menghuraikan konsep ini menyatakan 'The Trinity: How
1+1+1 Equals 1. Christianity says that God is Trinity - one God
expressed in three beings. The term trinity meands: three-oneness.

(b) mana-mana orang hendaklah menjauhi ajaran, pegangan dan fahaman
sebagaimana yang dinyatakan dalam perenggan.

Bertarikh 10 Jun 2010 dan ditandatangani oleh Mufti wilayah persekutuan
Malaysia, Datuk Hj. Wan Zahidi bin Wan Teh tanggal 10 Juni 2010.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Review Dokter di Hermina Bekasi

Nah,  kali ini sempet2in mo nulis pengalaman semalam ke hermina.  Meski udah lama banget pengen tulisin satu2 dokter yg pernah ditemui di hermina.  So far,  hampir sebagian besar saya cocok sm dokter2 yang ada di RS ini.  Meskipun Hermina sekarang udah gak kayak RS dulu yang rasanya lebih nyaman dr segi fasilitas.  Karena sejak berubah jd RS umum,  pelayanannya sepertinya sedikit menurun. Namun,  saya gak bahas soal itu.  Tapi bahas soal dokter aja deh.. Hehe.. Kalo soal dokter bagus nggak bagus sih relatif,  karena dokter itu cocok2an menurut saya.  Gak harus dokter yang bayarannya mahal itu selalu bagus,  n sebaliknya.  Yg penting kita cocok n nyaman sama dokternya,  udah gitu aja, pasti berikut2nya bakalan balik lagi sm dokter itu.  Semoga setelah dibikin review beberapa dokter berikut,  bisa membuat saya tetap mengingat jasa2 mereka...
Pertama,  dokter marly susanti. dokter kandungan. Dokter yang lewat dia saya akhirnya hamil n alhamdulillah lancar sampe lahiran. Keguguran 2x n …

Backpacker Pulau Pari

Hamil Qeena sekitar 5 bulan diajak jalan lagi sama suami. Kali ini yang deket aja sebenernya tp mesti nyebrangin lautan dulu. Yaitu ke pulau Pari di Kepulauan Seribu. Berangkat satu alumni games COC jaman blm ada kakak dulu. Kita jalan sebelum subuh dan subuh di daerah muara angke kalo ga salah. Nuansanya masih nuansa ngantuk tp ternyata udah rameee banget yang ada disana.. Ya, rata2 para wisatawan lokal yang mau berkelana ke kepulauan seribu. Ada banyak pulau yang bisa dinikamati di sana. Tapi kita memilih ke pulau pari. Pulau yang sudah sempat di survey oleh salah seorang rekan suami. 
Habis sholat subuh, para suami mengantri buat dapetin tiket boat dr dinas perhubungan, denger kabar sih kapalnya lebih nyaman mirip speed boat (ntah bener ntah engga, bunda juga ga liat, mirip kapal pesiar gitu katanya, wakaka). Harga tiketnya sedikit lebih mahal tapi ga mahal2 banget juga. Ga sampe 50rb. Trus ternyta utk yang bisa naik ke kapal iu dibatesin dong, cm bs sktr 5orang per pulau. Jadi it…

Hikmah dari sebuah Bunga (cara menumbuhkan kembali bunga yang mati)

Setiap cewe pasti pengen rumahnya tampak indah dengan bunga-bunga. Begitu juga saya. Alhamdulillah akhirnya bisa nyicil rumah. Salut tak terhingga sama suami. Yang jelas kalo keinginan dan usaha kita kuat, insyaAllah pasti ada jalan :). 
Sampelah akhirnya pindah ke rumah baru. Sekitar bulan juli 2012. Inget banget saat itu lagi puasa. Dan  harus bolak balik rumah kontrakan dan rumah baru tuk mindahin barang-barang. Gak kebayang lelahnya. Tapi, alhamdulillah terbayarkan dengan leganya bisa punya rumah dan langsung tidur disana malam itu setelah pasang AC. Jadi inget, saya harus makan buat ama suami, satu bungkus nasi buat berdua. Karena ternyata beli nasinya kurang. Tukang AC nya ada 2 orang ternyata. Ditambah sama adik ipar, akhirnya kurang satu. Jadi deh, makan nasi berdua suami. So sweet banget, tapi masih laper.. Haha...
Tinggal dirumah baru pastinya harus benah-benah n rapi-rapi dulu. Setelah selesai beres-beres, ngerasa ada yang kurang. Yaitu tanaman. Untuk mempercantik dan memperi…